Pöytäroolipelit viihteessä

Junassa istuva nainen katsoo kännykkää kuulokkeet korvilla

Pöytäroolipelit ovat löytäneet tiensä myös videoiksi, livestriimeiksi ja podcasteiksi. Yksi tunnetuimpia roolipelaamiseen liittyviä ilmiöitä on Critical Role -actual play striimaus, missä tunnetut ääninäyttelijät pelaavat Dungeons and Dragons -pöytäroolipeliä. Critical Role toi pöytäroolipelit ensimmäisten joukossa katsottavaksi viihteeksi kotisohvalle ja nykyään peleistä tehtyjä striimejä ja podcasteja löytyy valtavasti ja monista eri peligenreistä ja -systeemeistä. Niitä katsovat sekä pöytäroolipelaajat että ihan vaan ttrpg-maailmasta kiinnostuneet!

Viihdettä löytyy niin sketseinä, podcast-keskusteluina, peliarvioina kuin actual play podcasteina eli podcasteissa on äänitetty pelaajia pelin aikana pelaamassa.


Sisällöstä nauttiessa kannattaa ottaa huomioon, että monet niiden tekijät aloittavat vähäisemmällä kokemuksella ja yleensä pienellä budjetilla editointia ja äänenlaatua varten. Useimmissa pienemmän pudjetin striimeissä ja podcasteissa tekninen laatu paraneekin ensimmäisten jaksojen jälkeen. 😊


Sisältöä suomeksi

Pienikin Olento – D&D actual play podcast

Pieninkin olento -roolipelipodcastissa pelataan suomeksi Dungeon and Dragons -pöytäroolipeliä. Pääsen seuraamaan seikkailua mm. Jakso.fi:stä ja podcastilta löytyy myös Facebook-sivut.

Noppatuuri – sisällöntuottajataho

Etelä-Suomen rooli- ja strategiapeliyhdistyksen kasaama peliporukka striimaa ja tekee roolipeliaiheisia YouTube-podcasteja. Noppatuurin sivuilta löytyy muun muassa pelistriimausta, vinkkejä roolipelaamiseen sekä pelivinkkauksia. Noppatuurin YouTube ja Facebook.

Lohikäärmeen Luola – sisällöntuottajataho

Lohikäärmeen Luola on julkaissut Level 20 Podcastin, missä puhutaan roolipeleistä, niiden pelaamisesta sekä kaikesta muusta aiheeseen liittyvästä. Heillä on myös Epic Level Podcast, missä haastatellaan pelivaikuttajia ja muistellaan eeppisiä pelikokemuksia.


Luentoja ja ajankohtaista asiaa tapahtumien sivuilla

Roolipelitapahtumilla on myös omat YouTube-kanavat, joista löytyy muun muassa tapahtuman ohjelmien tallenteita: Tracon ja Ropecon.

Roolipelien podcastit ja striimit eivät ole vain tunnetuimmista roolipeleistä ja pelkkää fantasiaa. Mukana on esimerkiksi lyhyt actual play podcast Colorado 1973, jossa seurataan kuvitteellista patohanketta.


Uutisointia roolipeleistä

Yle: Roolipeliä koko elämä – kuvitellut maailmat vetävät puoleensa muitakin kuin nörttipoikia. Lue artikkeli Yleltä.

Yle: Dungeons & Dragons opetti yhden sukupolven pelaamaan roolipelejä – löytääkö uusi sukupolvi noppien ääreen? Lue artikkeli Yleltä.


Sisältöä englanniksi

Critical Role – D&D roolipelistriimi, actual play ja muuta sisältöä

Yksi tunnetuimpia pöytäroolipelin ilmiöitä on Critical Role –livestriimaus tunnettujen ääninäyttelijöiden D&D-pelistä. Critical Role on suunnattu aikuiselle yleisölle ja kielenkäyttö, huumori ja väkivallasta puhuminen on sen mukaista. Stiirimistä nauttivat kuitenkin myös nuoret vaikka pienemmille lapsille sitä en suosittelisi.

Tällä hetkellä Critical Rolessa on käynnissä heidän toinen kampanjansa, jota ilmestyy uusi jakso viikoittain (koronatilanne huomioonottaen) ja kaikki aikaisemmat jaksot ovat löydettävissä mm. YouTubesta ja Spotifysta. Kampanjat ovat erilliset pelit, joissa seikkailee eri hahmot eli katsomisen voi aloittaa myös 2. kampanjan 1. jaksosta eikä menetä mitään oleellista. Critical Rolen pelinjohtaja on Mathew Mercer, kuka on jo itsessään ilmiö roolipelipiireissä. 😄

Geek & Sundry – sisällöntuottajataho

Geek & Sundry on taho muun muassa Critical Rolen takana ja mahdollistaa valtavan määrän kaikenlaista nörtteilyyn liittyvää viihdettä! Heidän kanavaltaa löydät useita actual play pelistriimejä, ohjeita erilaisten lauta- ja korttipelien pelaamiseen, nörttien kirjakerton ja paljon muuta! Katso itse lisää heidän YouTube-kanavaltaan!

Dragond and Things – Pathfinder ja Starfinder roolipelistriimejä

Dragon and Things tekee isolla porukalla pelistriimausta mm. Pathfinder- ja Starfinder-pöyrätoolipeleistä. Dragons and Thingsiltä löytyy esimerkiksi iso kampanja, jossa kahden pelipöydän kampanjat yhdistyy samassa maailmassa. Koronatilanteen aikana Dragons and Things tuotti myös monia pienempiä etäkampanjoita. Peleissä on vahvasti läsnä katsojien vaikutus peliin. Kaikki pelit löytyvät Dragons and Thingsin YouTube-kanavalta ja lisätietoa Facebook-sivuilta.

Adventure Zone – actual play podcast

Adventure Zonessa peliporukka koostu kolmesta veljeksestä (Justin, Travis ja Griffin) ja heidän isästään (Clint), jotka pelaavat yhdessä pöytäroolipeliä. Pelinjohtana toimii yksi Griffin McElroy. McElroyt ovat pelin alussa suhteellisen uusia pöytäroolipelaamiseen (perheen isä kokeile pelaamista ensimmäisiä kertoja) ja heillä on niin hauskaa, että tunnelma välittyy kuuntelijallekin.

1 For All – roolipeliaiheisia sketsejä

Oma suosikkini roolipelivideoista on 1 For All -komedia nettisarja Deerstalker Picturesilta. Sarjassa pieni ryhmä pelaa D&D:tä eikä pelisessiot mene ihan putkeen. Katso koko sarja Youtubesta.

NPC D&D – roolipelistriimi ja näyteltyjä kohtauksia

Viva La Dirt Leaguella on paljon hauskaa sisältöä, mutta itselle heidän pöytäroolipelin striimaus on ollut mahtavaa katsottavaa. Myös puolisoni on innostunut vaikka ei muuten vielä ole päässyt täysillä kiinni roolipelaamiseen. Hauskaa katsottavaa aikuiseen makuun ja tempo on varsin nopea. Parasta on, että pelaajat myös näyttelevät kohtauksia pelissä editoituna pöydän ääressä tapahtuvan pelaamisen keskelle. Pelisessioista on tehty 20-40 min mittaisia videoita, mikä eroaa paljon esimerkiksi Critical Rolen 4 tunnin striimeistä.

Kurkkaa NPC D&D:n ensimmäinen jakso YouTubesta!

Stuff of Legends – roolipelistriimi ja Muppeteilla näyteltyjä kohtauksia

The DnD Puppet Adventuren tekemä Stuff of Legends on pöytäroolipelistriimi, jonka kohtaukset on näytelty Muppettien avulla. Mielenkiintoinen ja uusi tapa tuoda pöytäroolipelit eloon. 😁 Katso virallinen traileri YouTubesta!

Unprepared Casters – podcast

Kaksi pelinjohtajaa keskustelee omista kampanjoistaan ja vetävät toisilleen pelejä spin offina toistensa pelistä. TikTokista syntynyt podcast – mikä voisikaan mennä pieleen? Vetäjinä myös alla mainitut  Haley (@whipjack) ja Gus (@gusthebard). Kuuntele jaksot Spotifysta.


Lisää linkkejä englanninkieliseen materiaaliin

Tässä vielä muita striimejä ja podcasteja

Southern Tomfoolery – Actual play podcast
Ryhmä pelaajia alkaa äänittää Starfinder -kampanjaansa

Shadows in the West – Audiodraama roolipelin pohjalta
Perustuu peliporukan seikkailuun Legend of the Five Rings -kampanjassa

The Lovecraft Tapes – Actual play podcast
Call of Cthulhu kauhuroolipelin pelistriimi podcastina

Gosh Darn Fiasco – pelistriimi
Porukka kerääntyy yhteen pelaamaan Fiascoa ja tekee siitä podcastin


Pöytäroolipelit TikTokissa

Tottahan toki pelinjohtajat ja pöytäroolipelaajat ovat löytäneet myös TikTokkiin, missa he tekevät aivan uskomatonta sisältöä! Sisältöä löytyy yleisesti aihealueesta #dndtiktok ja #tabletoptiktok

Aivan ihana Aelx Bomb tekee hyvän mielen sisältöä tiktokissa ja antaa todella hyviä vinkkejä niin pelaajille kuin pelinjohtajille.

Arcane Anthems tekee roolipeliaiheista musiikkia ja parodioita.

Kit eli kit.rampant juttelee TikTokissa paljon pöytäroolipeleistä. Aiheina mm. vaihdoehdot DnD:lle, trans representation sekä vinkit pelaajille ja pelinjohtajille.

Sierra eli ccmarissa kertoo kanavallaan vinkkejä pelinjohtajille ja pöytäroolipelaajille.

Gus Rachels eli gusthebard puhuu kaikesta pöytäroolipeleihin liittyvästä.

Haley eli whipjack jakaa tarinoita omista peleistään ja kokemuksistaan pöytäroolipelien parissa.