Roolipeliblogi opastaa harrastuksen pariin – Noppaseppeleen tarina


Roolipeliblogi suomeksi pelaajien tukena ja yhteisöä rakentamassa.

Noppaseppelettä lukiessasi huomaat, että pöytäroolipeliharrastuksen aloittaminen on helppoa ja kaikki ovat tervetulleita roolipeliyhteisöön! Blogi käsittelee aihealueita pöytäroolipelaamista aloitteleville ja pidempään pelanneille. Saat vinkit niin kotipeleihin kuin Starfinder ja Pathfinder Society -peleihin.

Aloittelevalle pelaajalle | Roolipelaaminen | Pelinjohtaminen| Starfinder / Pathfinder Society | Etäpelaaminen | Peliin eläytyminen


Blogin takana

Olen Mari Parpala, 27-vuotias nörttinainen pääkaupunkiseudulta. Pelaan pöytäroolipelejä noin kerran viikossa enkä saa tarpeekseni fantasiakirjallisuudesta ja -sarjoista. Rakastuin korviani myöten pöytäroolipelaamiseen jo ensimmäisestä pelistä alkaen vuonna 2017. Innoistuin tänä vuonna kokeilemaan siipiäni myös pelinjohtajana 🤩

Matkani roolipelien parissa on opettanut minulle paljon, vaikka koen itseni vieläkin useasti aloittelijaksi. Pidän siitä, kuinka roolipeleissä yhdistyy pelistrategia, toiseen maailmaan uppoutuminen ja tarinankerronta. Lisäksi minua kiehtoo nörttimaailmaan liittyvä taiteellinen puoli.

Roolipeliblogi Noppaseppeleen luoja hymyilee kameralle toimistoympäristössä.
Roolipelipiireissä kuljen myös nimellä Aasitar

Rakkaudesta roolipeleihin ja roolipeliyhteisöön

Olen aina rakastanut kaikenlaisia fantasiajuttuja ja kokenut olevani nörtti. Vaimensin kuitenkin pitkään nörttimäisen osan itsestäni vain popkulttuuria kuluttaen. Onneksi löysin roolipelit ja sitä kautta yhteisön, jossa nörtteyttä ylistettiin. Ystäväni houkuttelivat minut kokeilemaan fantasiamaailmaan sijoittuvaa Pathfinderia kotikampanjana ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Pian pelasin innoissani myös Starfinderia, joka pohjautuu samaan maailmaan tuhansia vuosia ttulevaisuuteen ja avaruusmatkailu on pelin keskiössä.

Pelaan nykyäänkin kaverien kanssa roolipelejä Starfinder ja Pathfinder systeemeillä kotipeleinä ja molempia myös society-pelinä, jossa pelaajat vaihtelevat pelikerrasta toiseen. Lisäksi olen kokeillut Dungeons and Dragons -roolipeliä ja pelannut nuorten serkkujeni kanssa kotipeliä, joissa seikkailemme hiirihahmoina. Koronakevät siirsi pelit nettiin ja olen nauttinut myös etäpelaamisesta, vaikka se onkin vaatinut paljon sopeutumista. 

Olen tutustunut roolipelatessa ihaniin ihmisiin, jotka kaikki ottavat aina avosylin uusia pelaajia vastaan. Roolipeliharrastukseen kuuluu myös monille nörttitapahtumat, jotka ovat mielestäni ihan parhaita!


Mistä tietoa roolipelaajalle

Minulla, kuten monilla muillakin on ollut haasteita perehtyä roolipelaamiseen. Tietoa on paljon, mutta relevantin tiedon löytäminen on haastavaa. Suurin osa materiaalista ei ole samaistuttavaa roolipelaamista aloittaville ihmisille vaan se on suunnattu jo pidempään peliyhteisössä olleille ns. konkareille.

Rehellisesti sanottuna en jaksaisi nähdä näin paljoa vaivaa saadakseni tietoa harrastuksesta. Olen enemmän sellaista tyyppiä, joka nappaa tarvitsemansa tiedot sopivista lähteistä ja oppii loput lennosta. Minulla on onneksi ollut tukena pari perehtyneempää ystävää, jotka ovat osanneet auttaa minua pelaamisessa.

En ole yksin ongelmieni kanssa ja haluan auttaa muita löytämään roolipeliharrastuksen. Uusien pelaajien opastaminen pelipöydässä tulee minulta luonnostaan ja nautinkin toisten opastamisesta. Olen jo nähnyt materiaalin etsimisen vaivan, joten blogin kirjoittaminen tuntui siis luonnolliselta tavalta antaa takaisin nörttiyhteisölle.


Roolipeliblogi yhteisön imagon muutoksessa

Huomasin nopeasti harrastuksen aloitettuani, että mielikuvani roolipeleistä ei vastannut koko totuutta. Roolipelien toiminta ja yhteisö on kokenut paljon muutoksia vuosien varrella ja haluan kertoa roolipeliblogin avulla sen nykytilasta. Yhä useammat ihmiset erilaisilla taustoilla harrastavat roolipelaamista ja roolipeliyhdistykset, -tapahtumat ja -podcastit kasvattavat suosiotaan. Vanhanaikaiset mielikuvat pimeistä kellareista ja nörteistä ilman sosiaalisia taitoja täytyy murtaa.

Noppaseppeleen avulla pystyn vaikuttamaan roolipeleistä syntyviin mielikuviin ja edistämään harrastuksen imagoa. Toivottavasti saan useamman uuden pelaajan liittymään nörttijoukkoomme!


Aloittelevien pelaajien roolipeliblogi

Noppaseppele-roolipeliblogi syntyi halusta ohjata uusia pelaajia roolipeliharrastuksen pariin ja  tarjota roolipeleistä kiinnostuneille helppolukuista materiaalia, joka heijastaa roolipelien nykytilaa. Suomeksi kirjoitettu ja aloittelijaystävällinen blogi madaltaa kynnystä harrastuksen kokeilemiseen ja vaikuttaa positiivisesti mielikuvaan roolipelaamisesta. Haluan tarjota kaikille mahdollisuuden löytää roolipelien viehätyksen! Noppaseppeleen toimintaa ohjaavat arvot ovat uteliaisuus, luovuus, tasa-arvo, yhteisöllisyys ja avuliaisuus. 

Kerron roolipelivinkkejä pelaamieni Pathfinder ja Starfinder -systeemien näkökulmasta, mutta niitä voi soveltaa useisiin muihinkin peleihin. Käyn läpi myös Paizon organisoitua Pathfinder ja Starfinder Society -pelaamista, mutta Noppaseppele ei ole yhteistyössä Paizon kanssa.


Tutustu pöytäroolipelien maailmaan ja päästä mielikuvitus valloilleen!

Heitetään noppaa!

Terkuin, Mari

Roolipelien maailma somessa

Noppaseppeleeellä on myös Instagram-profiili!

Katso Noppaseppeleen Pinterest ja löydä mielenkiintoisia mielenkiintoisia roolipelijuttuja!

Lue lisää roolipelaamisesta Noppaseppeleen blogista.
Tutustu tarkemmin pöytäroolipelaamiseen tästä blogikirjoituksesta.


Maailmanlopun vaatteisiin pukeutunut Mari skumppalaseja käsissä.
Kuvaaja: Lauri Ellilä Eventphotography.fi