Mikä on roolipeli ja kenelle roolipelit ovat?

Roolipeli on tarinankerrontaa

Roolipeli on vuorovaikutteista pelaamista tarinankerronnan keinoin. Osallistujat eläytyvät kuvitteellisiin hahmoihin, jotka vuorovaikuttavat toistensa ja pelinjohtajan luoman maailman kanssa. Roolipelissä on valmiiksi suunniteltuna pelin lähtökohdat ja maailma, jossa pelaajien hahmot seikkailevat muiden maailman olentojen kanssa. Pelin kulkuun vaikuttavat pelaajien päätökset, pelaajahahmojen ominaisuudet ja tuuri.

Moneen taipuva roolipeli

Roolipelaaminen pitää terminä sisällään monta tapaa harrastaa. Roolipeliyhteisöön kuuluvat niin pöytäroolipelaajat, larppaajat, ropettajat ja kaikki muut roolipeleistä kiinnostuneet!

Pöytäroolipelit

Pelaaminen tapahtuu pöytäroolipeleissä keskustelun muodossa eli pelinjohtaja kertoo pelaajille tilanteen ja pelaajat kuvailevat, mitä heidän hahmonsa tekevät. Pöytäroolipelaaminen voi tapahtua missä vain ja perinteisesti osallistujat istuvat yhden pöydän ympärillä. Hahmojen tiedot ovat paperilla ja pelaajat ottavat muistiinpanoja pelin edetessä, minkä takia pöytäroolipelejä kutsutaan myös kynä-ja-paperia peleiksi (pen-and-paper) Pöytäroolipelejä voi myös pelata netissä ja online roolipelit saavuttavat suosiotaan. Pöytäroolipelaaminen on roolipelien ensimmäinen muoto ja termiä pöytäroolipeli käytetään roolipelin sijaan pääasiassa erottamaan se muista roolipelien alalajeista. Tutustu lisää pöytäroolipelaamiseen.

Live-roolipelit

Live-roolipeleissä eli larppauksessa pelaaminen tapahtuu näytellen. Osallistujat pukeutuvat ja käyttäytyvät hahmon mukaan ja pelipaikalla on paljon painoarvoa. Pelaamisessa käytetään tukena koko kehoa ja ympäristön kanssa vuorovaikutetaan puheen lisäksi liikettä ja kosketusta. Larppaamisessa arvostetaan ympäristön aitoutta ja kokemuksiin eläytymistä jokaisella aistilla. Larppaamisessa pelinjohtajia on yleensä useampia ja ei-pelaaja-hahmoina toimivat erilliset ihmiset. Lisätietoa larppaamisesta löytyy suomenkielisiltä larppisivuilta: https://larp.fi/

Freeform-roolipelit

Freeform-roolipeleissä on vaikutteita sekä pöytäroolipeleistä että live-roolipeleistä. Siinä liikutaan vapaasti pelipöydän äärellä ja käytetään kehoa, mutta peliä ohjaa pelinjohtaja ja juoni kulkee kuvailemalla. Lisätietoa freeform pelaamisesta löytyy roolipeliblogi LOKista.

Tarinaroolipelit

Tarinaroolipelit eli internet-roolipelit tai verkkoroolipelit sijoittuvat täysin internettiin ja pelaaminen tapahtuu kirjoittamalla. Lisää tietoa tarinaroolipelaamisesta eli ropettamisesta löytyy suomeksi Roperingin sivuilta.

Videoroolipelit

Monissa viedopeleissä on roolipelien elementtejä eli pelaaja luo itselleen hahmon, joka kehittyy pelin edetessä ja pelaaja vaikuttaa tarinaan omilla päätöksillään. Videoroolipeleissä (RPG videopeli) hahmon kehityksessä on yhtäläisyyksiä pöytäroolipeleihin (esim. Fallout ja Skyrim). Lisäksi on massiivisia monen pelaajan verkkoroolipelejä (MMORPG), jotka mahdollistavat aidon roolipelaamisen (esim. RuneScape ja World of Warcraft).

Roolipelaaminen lautapeleissä

Lautapeleissäkin voi olla rooliin eläytymistä ja pelaajien päätöksiä ohjaa oman hahmon taustat. Hahmot voivat kehittyä pelin edetessä ja pelin kulkuun vaikuttaa pelaajien keskenäiset suhteet. Lautapeleillä ja pöytäroolipeleillä on eniten yhtäläisyyksiä.

Roolipelit erilaisilla aiheilla

Roolipelien genrejä eli aihepiirejä löytyy jokaiseen makuun. Niitä voi rinnastaa esimerkiksi kirjallisuuden lajeihin; löytyy kauhua, romantiikkaa ja draamaa, rikos, fantasiaa, scifiä, poliittista miljöötä ja kaikkea siltä väliltä. Roolipeli voi sijoittua keksittyyn maailmaan tai todellisuuteen. Yleisimpiä aiheita ovatkin fantasiaroolipelit, historiaroolipelit, huumoriroolipelit, kauhuroolipelit, seikkailu- ja toimintaroolipelit, supersankarit ja tieteisroolipelit, joista löytyy listaus Wikipediasta.

Tunnetuin pöytäroolipeli on Dungeon and Dragons, mutta se edustaa vain yhtä pelisysteemiä fantasiagenrestä. Monet roolipelit perustuvat samanlaiseen pelisysteemiin kuin D&D eli d20 systeemiin, jossa mekaaniikan ytimessä on 20-sivuinen noppa. RPG ei ole kuitenkaan sama asia kuin DnD vaikka monissa yleisissä roolipelimateriaaleissa annetaan olettaa niin. Roolipelejä löytyy paljon myös suomeksi!

Vaikka valmiita roolipelejä, roolipelimaailmoita ja pelisysteemejä on olemassa valtavasti, roolipelaamista ei tarvitse rajoittaa valmiiseen materiaaliin. Innokkaimmat pelinjohtajat luovat oman maailmansa tai soveltavat valmiita pelejä omiin tarpeisiinsa. Useissa roolipelien sääntökirjoissa kehotetaankin käyttämään mielikuvitusta ja muokkaamaan sääntöjä omaan peliin ja pelaajiin sopivaksi. 

Roolipelaaminen sopii kaikille

Roolipelit ovat pelaajiensa ja pelisysteemien näköisiä, joten niiden mahdollisuudet ovat rajattomat. Roolipelejä löytyy niin lapsille ja nuorille kuin aikuisempaankin makuun. Roolipeleissä pelaajat työskentelevät yhdessä eikä siinä ole kilpailutilannetta. Myös pelinjohtaja on niin sanotusti pelaajien puolella eikä tarkoituksena ole voittaa pelaajia vaan pitää hauskaa yhdessä ja luoda unohtumattomia pelihetkiä.

  • Roolipelaaminen sopii kaiken ikäisille
  • Roolipelaaminen on halpa harrastus
  • Roolipeleistä voi valita itselleen sopivimman vaihtoehdon
  • Roolipelaaminen kehittää mielikuvitusta ja ongelmanratkaisutaitoja
  • Roolipeleissä pääsee itse olemaan osa tarinaa ja vaikuttamaan sen kulkuun
  • Roolipelissä eläydytään hahmoon, mikä ohjaa ajattelemaan asioita toisen henkilön kannalta
  • Roolipeli on hyvä tapa kohdata erilaisia ongelmia turvallisesti ja kokeilla uusia asioita

Lue vinkit roolipeliharrastuksen aloittamiseen roolipelitiedotuksen sivuilta.

Roolipeli noudattaa sääntöjä

Roolipelissä on tiedossa säännöt ennen pelin alkua. Sääntöjen avulla osallistujat tietävät, millä tavoin he voivat tehdä (tai yrittää tehdä) asioita. Esimerkiksi pelaajahahmo voi yrittää tehdä mitä tahansa, kuten hypätä joen yli. Säännöt määrittävät, kuinka vaikeaa hyppääminen on ja voiko hahmo käyttää erikoistaitoa hypyn tekemiseen. Pöytäroolipelissä d20 systeemillä pelaaja heittää 20-sivuista noppaa ja lisää tulokseen mahdolliset bonukset hahmon osaamisesta. Pelinjohtaja vertaa tulosta sääntöihin ja kertoo, miten hypyn kanssa käy. Säännöt voivat myös määrittää, millaisia hahmoja pelaajat voivat itselleen luoda

Roolipelien elementtejä

Peliin osallistuvat pelaajat sekä peliä vetävä pelinjohtaja. Pelaajilla on jokaisella oma hahmonsa eli pelaajahahmo, jonka he yleensä luovat kokonaan itse ja päättävät heidän toiminnastaan pelin edetessä. Pelinjohtaja luo peliin maailman ja hallinnoi kaikkia pelaajien kohtaamia hahmoja eli ei-pelaaja-hahmoja (EPH tai NPC). Pelaajahahmot kohtaavat pelissä maailmaan ja aiheeseen sopivia konflikteja, joista he voivat selvitä esimerkiksi keskustelemalla, taistelemalla tai ratkaisemalla arvoituksia. Suoriutumiseen vaikuttaa hahmon omat taidot ja osaaminen. Lisäksi pöytäroolipeleissä vaikuttaa usein sattuma eli nopat. Noppaa heitetään muun muassa, kun katsotaan onnistuuko hahmo yrittämässään asiassa.

Suomalainen roolipeliyhteisö

Roolipeli tuo ihmisiä yhteen ja Suomesta löytyy useita tahoja, jotka järjestävät roolipelaamista ja tukevat roolipelitoimintaa.

Facebookista löytyy muutama Facebook-ryhmä roolipelaajille:

Roolipelaajien Suomi
Peliseuranhaku
Suomi Larp

Suomen roolipeliseura ry eli SRS on yhdistys, joka toimii suomalaisen roolipeliskenen edistäjänä. He tukevat erilaisia roolipeliprojekteja ja tapahtumia sekä tarjoavat sisältöä roolipeliharrastajille.

Roolipeliblogi LOKI käsittelee kattavasti roolipelejä skeneläisiltä skeneläisille. Siellä julkaistaan muunmuassa peliesittelyjä ja arvosteluita erilaisista roolipeleistä.

Nörttitytöt ry ylläpitää Nörttitytöt-blogia ja järjestävät tapahtumia yhdistyksen jäsenille sekä sen sidosryhmille. He edistävät toiminnallaan nörttipiirien sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Ropenomicon on Ropecon -roolipelitapahtuman blogi, missä kerrotaan roolipeliskenestä, roolipelaamisesta sekä Ropeconista.

Noppatuuri striimaa pelejä ja tekevät suomenkielistä materiaalia YouTubeen.