Tervetuloa pelaamaan Pathfinder ja Starfinder Society -pelejä

Pathfinder ja Starfinder Societyn logot, taustalla noppia ja viherkasveja

Pathfinder ja Starfinder ovat pöytäroolipelejä, joissa seikkaillaan monenkirjavilla hahmoilla fantasia- ja tieteisfantasiamaailmoissa. Suomessa on aktiivinen peliyhteisö Pathfinder- ja Starfinder-pöytäroolipelien ympärillä, mihin otetaan mielellään vastaan uusia pelaajia!

Halusin kirjoittaa society-pelaamisesta kattavasti suomeksi, jotta kynnys pelaamisen aloittamiselle laskisi ja useampi roolipeleistä kiinnostunut löytäisi tämän tavan pelata. Society-peleissä jokainen pelikerta on oma seikkailunsa, joten peliserua vaihtelee ja pelaajana voit itse valita kuinka usein haluat pelata.

Tässä blogikirjoituksessa käsitellään

  • society-pelaamista yleisesti
  • kotipelien ja society-pelien eroja
  • miten tulet mukaan pelaamaan societya
  • millaisia seikkailuja society-peleissä on
  • societyn etikettiä ja mukavan pelaamisen käytäntöjä

Pathfinder ja Starfinder Societysta on vielä paljon kerrottavaa. Jatkossa Noppaseppeleessä käsitellään tarkemmin muun muassa pelin kulkua, oman hahmon luomista society-peliin ja Starfinder- ja Pathfinder-maailmoja.

Lue myös blogiteksti: Näin pelaat Starfinder ja Pathfinder Society -pelejä

Peleistä lyhyesti

Starfinder ja Pathfinder ovat Paizon tekemiä pöytäroolipelejä, joissa pelataan d20-systeemillä eli hahmojen toiminnan tulos määritellään 20-sivuista noppaa heittäen. Samalla kun Dungeons & Dragons RPG keskittyy helppoon pelimekaniikkaan, Pathfinder on mekaniikaltaan monimutkaisempi. Kaikkia sääntöjä ei siis kuulukaan tietää heti alkuun, vaan niitä oppii pelaamalla. Pathfinderin 1. edition (suom. 1. painos) perustuu D&D peliin, mutta siinä on kuitenkin täysin oma maailmansa ja sääntönsä.

Paizo on yhdysvaltalainen roolipelikustantaja. Paizon ensimmäinen peli Pathfinder Roleplaying Game julkaistiin vuonna 2009 ja fantasiamaailmasta tunnetun Pathfinderin rinnalle tuli vuonna 2017 scifi-elementtejä sisältävä Starfinder Roleplaying Game. Paizon uusin peli on Pathfinder 2. Edition, joka on kokonaan uusi versionsa Pathfinder-pöytäroolipelistä. 2. edition on helpompi pelata ja ystävällisempi uusille pelaajille, mutta siinä säilyy 1. edikan fantasiamaailma ja tuttuja elementtejä.

Miten Society-pelaaminen toimii

Pathfinder Society (PFS) ja Starfinder Society (SFS) organisoidut pelit eroavat tyypillisistä kotikampanjoista mm. siten, että jokainen pelikerta on oma seikkailunsa. Society-pelit ovat ns. eläviä kampanjoita (living campaign), joita pelataan maailmanlaajuisesti käyttäen Pathfinder/Starfinder RPG -sääntöjärjestelmää.

Kaikki Societya pelaavat ovat tervetulleita mihin vain pelipöytään, koska säännöt ovat kaikkialla samat. Voit siis pelata samoilla hahmoilla society-pelejä niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Suomessa pelejä pelataan sekä suomeksi että englanniksi pelaajista riippuen. Sanasto peleissä on osin suomennettuna, mutta suurin osa termeistä on jonkinlaista alkuperäisen englannin ja suomalaiseen suuhun sopivan kielen sekoitusta eli finglishiä. Pathfinder Societyn agentit ovat Tiennäyttäjiä ja Starfinder Societyn agentit ovat Tähtienetsijöitä.

Pelisessioiden eli skenaarioiden taustalla on isompi tarinan kaari, mutta jokainen pelikerta on itsenäinen seikkailunsa. Organisoidut pelit voi pelata missä järjestyksessä tahansa.

Kotipelien ja society-pelien erot

Koska organisoituja pelejä voidaan pelata missä vain samoilla hahmoilla, sen säännöt ovat kotipelejä tiukemmat. Kotipeleissä pelinjohtaja voi muokata pelin kulkua ja sääntöjä oman halunsa mukaan, mutta society-peleissä seurataan tarkemmin tiettyä käsikirjoitettua juonta ja sääntöjä noudatetaan tarkemmin. Siten varmistetaan kaikille mahdollisimman yhtenäinen pelikokemus.

KotipeliSociety-peli
Samat hahmotPelaajalla voi olla useita hahmoja
Tarina jatkuu pelikerrasta toiseenJokainen pelikerta on oma seikkailunsa
Sääntöjä voi soveltaaTarkat säännöt kaikille pelaajille
Pelaajat pitävät löytämänsä esineetPelin aikana löydetyt esineet annetaan järjestölle, joka maksaa palkan rahana
Pelaajat saavat kokemuspisteitä pelinjohtajan mukaanPelistä saa aina tietyn määrän kokemuspisteitä per pelikerta ja kolme sessiota johtaa level upiin eli antaa tason.

Seikkailuja moneen makuun

Skenaariot eli yksittäiset pelit ovat valmiita seikkailuja, jotka pelinjohtaja ostaa Paizolta. Pelejä löytyy monenlaisia ja erilaisilla teemoilla. Pääasiassa jokaisessa pelissä on sekä taistelua, tiedonkeruuta että sosiaalisia kohtaamisia, mutta niiden painottuminen vaihtelee skenaarioittain. Tavoitteena on, että jokaisessa pelissä on mielekästä tekemistä erilaisille hahmoille (ja pelaajille). On myös skenaarioita, joita suositellaan pelattavaksi samalla hahmolla, koska ne edistävät taustan juonta ja sopivat yhteen.

Seikkailut voivat olla esimerkiksi diplomaattisia tehtäviä, joissa painopiste on sosiaalisilla kohtaamisilla. Joissain skenaarioissa hahmot tutkivat vanhoja raunioita, kun taas toisissa suojellaan kyläläisiä villipedoilta. Starfinderissa voidaan mennä tutkimaan kaukaista planeettaa tai tutkitaan kummallista taikuuden lähdettä, joka saa teknologiset esineet toimimaan arvaamattomasti. Paizo julkaisee uusia monta skenaariota kuukaudessa, joten pelattava ei lopu!

Helppo tulla mukaan pelaamaan

Pathfinder Society -seikkailuja pelaamaan on tervetullut kuka tahansa: mitään minimitieto- tai -taitotasoa ei ole. Seikkailuihin pääsee pienellä perehdytyksellä helposti mukaan ja uusia pelaajia autetaan mielellään pelipöydän ääressä.

Pathfinder RPG ei ole järjestelmistä yksinkertaisin, mutta tiettyjen perusteiden jälkeen ei ole tarve opetella monimutkaisempia asioita, kuten esimerkiksi kaikkia hahmoluokkia, ellei itse halua. Pelien vetäminen on myös erikoisskenaarioita lukuunottamatta sallittua kenelle tahansa.

Pelaajille on tarjolla valmiiksi tehtyjä hahmoja (pre-generated characters eli pregenejä), joista voi valita mieleisensä tai voit tulla mukaan omalla hahmolla. Huomaathan, että oma hahmo tehdään juuri society-pelejä varten, minkä tekoon on rajoitteita kotikampanjoista poiketen. Pelisessio kestää 4-5 tuntia, mutta voi ajoittain pelistä ja pelaajien roolipelaamisesta riippuen kestää pidempäänkin.

Peliin tarvitset mukaan

  • Kynän ja paperia
  • Positiivisen asenteen
  • Mahdollisesti oman setin noppia (kännykkään saa noppasovelluksia ja usein pelaajilta löytyy myös lainanoppia)
  • Suosittelen ottamaan hieman pelievästä tai syömään tuhdisti ennen peliä

Suomessa pelataan aktiivisesti pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa sekä netin kautta pelattavina online-peleinä.

Ilmoittaudu peleihin Suomen society-yhteisön foorumilla

Kivaa pelaamista kaikille – Societyn etiketti

Pathfinder Society ja Starfinder Society ovat kaikille avoimia sosiaalisia tapahtumia. Tarkoituksena on että kaikki nauttivat pelaamisesta turvallisessa ja mukavassa ympäristössä. Vaikka hahmojen välisiä konflikteja saattaa syntyä, ei pelaajien tulisi koskaan tuntea oloaan uhatuksi tai ulkopuoliseksi pelipöydän ääressä. Kaikkien pelaajien tulee kunnioittaa kanssa pelaajiaan ja tekemään yhteistyötä positiivisten kokemusten eteen

Pathfinder Societyn motto on “tutki, raportoi, tee yhteistyötä”. Yhteistyö on kivan pelin kulmakivi. Toisen pelaajan hahmon kanssa ei oteta yhteen ja toisen pelaajan vahingoittaminen pitää aina olla yhdessä sovittu ja tilanteeseen sopiva tapahtuma. Societyssa on sallittuja vain ei-pahat hahmot ja pelaajien tulisi toimia sen mukaisesti (esim. ei turhaa tappamista tai kidutusta).

PFS:n ja SFS:n kampanjat sisältävät välillä teemoja, jotka voivat olla joillekin pelaajille epämukavia tilanteisiin pelipöydän ääressä. Näissä tapauksissa pelaajan toivotaan ilmoittavan asiasta pöydän pelinjohtajalle, joko ääneen tai vaikkapa lapulla. Pelinjohtaja auttaa ja ohjaa pöytää kunnioittamaan osallistujien rajoja. Ongelmallista käytöstä ei pöydässä suvaita, koska pelitilanteen on oltava kaikille mieluisa.

Muista aina ottaa muut pelaajat huomioon ja kunnioita heitä! Sinulle arkiset asiat voivat olla toiselle vaikeita teemoja kohdata hyvänmielen pelissä. Pelaamisen kuuluu olla kaikille miellyttävää ja tarinaa tehdään aina yhdessä. Kuuntele pelinjohtajaa ja toisia pelaajia.

Toivotan kaikille mukavia pelihetkiä ja inklusiivista pelaamista!

Kiinnostuitko society-pelaamisesta?

Tutustu toimintaan foorumilta; https://pfsfinland.fi/index.php ja liity societyn discord-kanavalle: https://discord.gg/23bEsb7.

Jos sinulle heräsi kysymyksiä, voit lähettää ne sähköpostitse noppaseppele@gmail.com. Voit myös laittaa minulle viestiä Instagramissa @Noppaseppele