Näin pelaat Starfinder ja Pathfinder Society -pelejä

Starfinder ja Pathfinder Society valmishahmoja. Ihmisvelho ja lashunta technomancer

Mahtavaa, että olet kiinnostunut Starfinder ja Pathdinder Society -pelaamisesta! Pathfinder Society eli PFS on Tiennäyttäjien järjestö ja Starfinder Society eli lyhyesti SFS on Tähdenetsijöiden järjestö, jonka agentteja pelaajien hahmot ovat.

Society-pelaaminen eroaa niin sanotuista tavallisista kotipeleistä. Society-pelissä on tarkemmat säännöt ja pelin kulku on selkeämmin jäsenneltynä. Yksi pelisessio on pelaajahahmojen tehtävänanto järjestöstä ja pääasiassa alkaa tehtävänannosta ja loppuu tehtävän suorittamisen, ja raportoimisen, jälkeen.

Erilainen konsepti voi jännittää ja peliprosessia avaamalla toivon laskevani kynnysta pelipöytään lähtemisestä. 😊

Tässä blogikirjoituksessa käsitellään

  • society-peliin ilmoittautumista
  • pelitilanteen etenemistä
  • mitä pelin jälkeen tapahtuu
  • pelaajahahmoja ja valmishahmoja
  • lähteitä Starfinder ja Pathfinder Society -pelaamiseen

Jos Pathfinder ja Starfinder Society-pelaaminen ei ole tuttua, lue ensin tämä blogikirjoitukseni! Pöytäroolipeleistä yleisesti voit lukea enemmän täältä.

Society-peleihin kuuluu Pathfinder 1e ja 2e sekä Starfinder

Paizo on ensin julkaissut Pathfinder-pöytäroolipelin, joka sijoittuu fantasiamaailmaan Golarion planeetalle. Vuosien pelaamisen jälkeen Pathfinderin rinnalle luotiin Starfinder-pöytäroolipeli, jossa seikkaillaan avaruudessa Pathfinderista tutun maailman tulevaisuudessa ja pelin sävy on tieteisfantasiaa avaruusmatkustuksineen. Paizon uusin tuotos on Pathfinder 2nd Edition, jonka teema mukailee ”ykkös edikkaa”, mutta pelin mekaniikka muuttuu paljon niiden välillä. Societyn säännöllisissä peleissä pelataan nykyään enimmäkseen 2e-pelejä.

Vaikka Pathfinder- ja Starfinder-roolipelien mekaniikka eroavat toisistaan, niiden society-pelaamiseen pätevät samat käytännöt.

Society-peliin ilmoittautuminen

Suomessa kaikille avoimet pelimahdollisuudet ilmoitetaan Suomen Societyn foorumilla pfsfinland.fi aluekohtaisilla osa-alueillaan. Societya pelataan Suomessa aktiivisesti pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa sekä ajoittain netin kautta pelattavina online-peleinä. Kaikilla kolmella pääalueella järjestetään sekä epäsäännöllisiä pelisessioita että säännöllisiä pelipäiviä.

Peliin ilmoittautuminen

  1. Mene Suomen pelien forumille: https://pfsfinland.fi/index.php
  2. Tee oma profiili 
  3. Katso oman alueesi keskustelut (tai nettipelien Roll20 Lodge) ja ilmoita sopivaan keskusteluun halukkuutesi osallistua vastaamalla viestiin
    • Esimerkkivastaus uudelle pelaajalle “Osallistun peliin 9.10. En ole ennen pelannut ja haluan tulla kokeilemaan Starfinderia/Pathfinderia. Minulla ei ole omaa hahmoa.”
    • Vaihtoehtoinen esimerkkivastaus “Ilmottaudun Pathfinderiin 1.3. lvl 1 alkemistilla.”
  4. Saavu peliin paikalle ja pidä hauskaa!
    • Nettipeleissä kirjaudu ajoissa Discordiin ja mene foorumissaa mainitulle puhekanavalle. Forumin pelijulkaisussa on myös Roll20-pelin linkki, jossa kannattaa käydä ajoissa luomassa oma hahmo tai tutustu halutessasi etukäteen valmishahmoihin.
  5. Muista myös ilmoittaa, jos et pääsekään peliin. Pelipaikan peruminen tehdään samaan ketjuun kuin ilmoittautuminen eikä syytä perumiseen tarvitse kertoa. Silloin pelinjohtaja ei turhaan odottele sinua ja mahdolliset varasijalla olevat pääsevät pelaamaan.

Tapahtumissa oleviin society-peleihin ilmoittaudutaan tapahtuman järjestelmän mukaan, mutta peli kulkee samalla tavalla kuin normaali society-peli.


Peliin vaaditaan vähintään 3 pelaajaa ja pelaajia voi olla enintään 6 tai 7. Suositeltu pelipöydä koko on pelinjohtaja + 4-6 pelaajaa. Monesti pelaajia ilmoittautuu myös varasijoille ja heitä huhuillaan mukaan, jos paikkoja vapautuu. Jos pelissä on vain kolme pelaajaa, neljäs hahmo on valmishahmo (pregeni), jota joko pelinjohtaja tai joku pelaajista pelaa.

Paikan päälle peliin tarvitset vähintään mukaan muistiinpanovälineet, minkä lisäksi haluat ehkä mukaasi

  • Hahmolapun ja aikaisemmat kronikat (jos sinulla on jo hahmo ja kronikoita on jo kertynyt)
  • Pelaajanumeron (jos olet aikaisemmin pelannut societya)
  • Noppasetin
  • Pelievästä
  • Figun hahmollesi (joku muoto, mikä mahtuu noin 2 cm x 2cm alueelle)

Etänä vedettävään peliin tarvitset oman tilin Discordiin ja Roll20-sivustolle. Lisäksi löydät peliin käytettävän puhekanavan ja Roll20-linkin forumilla olevasta peli-ilmoituksesta.


Valmiina seikkailuun

Foorumilla on ilmoitettu pelipaikka ja yleensä pöydät on laitettuna valmiiksi jo ennen pelin aloitusta ja monilla menee hetki pelivälineitä kaivaessaan. Mitä kauemmin pelaa, sitä enemmän pelikrääsää alkaa kertymään useista noppaseteistä kattaviin muistiinpanovälineisiin ja pelieväisiin. Tunnistat siis varmasti tapaamasi ihmiset heidän pelivälineistään ja mahdollisesti jopa Society-paidoista. Tulethan ajoissa paikalle!

Esittele itsesi rohkeasti pelinjohtajalle ja muille pelaajille. Pelinjohtaja kyselee ennen pelin aloitusta, millaisia hahmoja pelaajilta olisi tulossa peliin. Pelaajilla on etukäteen tiedossa foorumin peli-ilmoittautumisesta, mikä skenaario on luvassa ja minkä tasoiset hahmot siihen sopivat.

Kokeneella pelaajalla voi olla useampi skenaarioon sopiva hahmo, joista valitaan sopivin esimerkiksi muun seikkailuporukan kokoonpanon mukaan. Jos sinulla ei ole vielä omaa hahmoa, saat pelinjohtajalta valmishahmon, jolla voit osallistua peliin.

Hahmoista löytyy lisää tietoa Pelaajahahmot Society-peleissä -otsikon alta.

Pelin kulku

Pelinjohtaja aloittaa pelin kuvailemalla, miksi hahmot on kutsuttu paikalle ja kertoo heidän toimeksiannostaan. Hahmoille annetaan mahdollisuus kysyä lisää tilanteesta, johon he ovat seuraavaksi astumassa. Esimerkiksi Tähtienetsijöiden lähtiessä uuden kulttuurin pariin, he voivat kysyä toimeksiantajalta, mitä kulttuurista jo tiedetään tai lisätietoa ilmastosta, johon hahmot matkaavat.

Pelin alkutaipaleella hahmot esitellään muille pelaajille ja saadaan selville, millainen kokoonpano partyllä eli seikkailijaporukalla on. Esittelyssä kuvaillaan mm. hahmon ulkonäköä, maneereja ja taitoja joko hahmon suulla tai hahmoa esitellen kolmannessa persoonassa. Esittelytilanteessa on hyvä mahdollisuus hahmon roolipelaamiseen.

Society-pelit ovat Paizon valmiiksi kirjoittamia seikkailuja, joten niillä on varsin tarkka kulku ja lopetus. Pelin kulusta ja roolipelaamisesta kerron tarkemmin tulevassa blogijulkaisussa.

Pelin jälkeen

Yleensä viimeisen hahmojen kohtaaman haasteen jälkeen pelinjohtaja kertoo, miten seikkailu saadaan päätökseen ja kuinka hahmojen seikkailu sujui kaiken kaikkiaan. Pelitilanne loppuu ja jokainen pelaaja saa pelisuorituksesta kronikan eli lomakkeen, joka heijastaa pelistä suoriutumista.

Kronikasta näkee

  • Kokemuspisteet (engl. experience point eli “expa”)
  • Hahmon saaman maine societyn keskuudessa
  • Skenaariosta saadun palkan eli rahamäärän
  • Skenaariossa eteen tulleita välineitä, joita voi hahmolle ostaa

Kronikassa myös mainitaan esim., jos hahmot ovat ystävystyneet jonkun paikallisen kanssa ja saavat jatkossa hänen kanssaan toimiessaan plussaa heittoihin. Joistain skenaarioista voi saada myös erikoisbooneja, jotka tulevat kokemuksista pelissä.

Jos pelasit omalla hahmollasi, kaikki kronikassa olevat hyödyt menevät suoraan käyttämällesi hahmolle. Jos sinulla ei ole vielä omaa hahmoa ja käytit valmishahmoa, kronikka tulee käyttöön ensimmäiselle hahmollesi. Tämä tarkoittaa, että pääset hyödyntämään mm. kronikassa mainittuja rahoja hahmoasi luodessa.

Onko kronikka outo konsepti? Niin on monelle kokeneemmallekin pelaajalle. Ei huolta! Opit nopeasti toimimaan niiden kanssa ja saat aina apua muilta pelaajilta sekä pelinjohtajalta.

Ensimmäisen society-pelin lopuksi saat pelinjohtajalta pelaajanumeron, minkä tarvitset jatkossa jokaisella society-pelikerralla. Voit pelaajanumeron avulla rekisteröityä pelaajaksi Paizon sivuilla, mistä näet jatkossa myös kaikki pelaamasi pelit. Pelaajanumero on sama Pathfinder ja Starfinder Societyn peleissä, mutta numeron jälkeen tulee oma tunnus jokaiselle pelaajan hahmolle (ensimmäinen hahmo PFS 1e: pelaajanro-1, PFS 2e: pelaajanro-2001, SFS: pelaajanro-701)

Society-pelaamisessa pelin aikana saadut ja löydetyt tavarat eivät säily hahmon inventaariossa. Tarinallisesti ne annetaan Tiennäyttäjien tai Tähtienetsijöiden järjestölle, joka teidät on palkannut skenaarion tehtävälle. Kronikassa saatu raha kuvastaa tehtävältä saatua palkkaa, jolla voi pelien välillä ostaa hahmolle välineitä. Pelin aikana kannattaa siis rohkeasti käyttää saatuja välineitä, kerätä kaikki arvokas yhteen pinoon ja jakaa käyttövälineitä hahmojen kesken.

Pelaajahahmot Society-peleissä

Jos sinulla ei vielä ole omaa hahmoa tai hahmosi ei ole sopivalla tasolla kyseiseen peliin, pelinjohtaja tarjoaa sinulle muutamaa valmishahmoa (engl. pre-generated character eli prgene), joista voit valita itsellesi mieluisimman. Valmishahmoja on useita erilaisia luokkia, joten voit samalla kokeilla haluamaasi pelityyliä!

Voit tutustua valmishahmoihin jo etukäteen lataamalla niiden hahmolomakkeet Paizon sivuilta: Starfinder Society Pregenerated Characters ja Pathfinder 2E Pregenerated Characters.

Voit halutessasi pelata skenaarion omalla hahmolla, mikä sopii pelin tasoon. Huomioi, että society-peliin tehtyjen hahmojen tarvitsee noudattaa niille asetettuja rajoitteita Pathfinder RPG:n sääntöihin. Society-hahmojen rajoitukset näkee Paizon sivuilta tai esimerkiksi Archive of Nethys näyttää ominaisuuksien vieressä merkillä, jos ne ovat society laillisia.

Sinulla voi olla tehtynä niin monta hahmoa kuin haluat. Voit kuitenkin pelata vain yhtä hahmoasi tietyssä seikkailussa ja pelaamasi hahmon on sovittava pelin tasoon. Jokaisen skenaarion voi pääasiassa pelata vain kerran per pelaaja. Lisäksi on muutamia uudelleen pelattavia skenaarioita, jotka voi pelata uudestaan eri hahmoilla.

Skenaarioiden levelit menevät pääasiassa vaiheittain siten, että hahmojen tasot ovat 1-2, 3-4, 5-6, 7-8 jne. Tämän takia on yleinen kätevä käytäntö tehdä uusi hahmo, kun edellinen saavuttaa levelin 3. Voit muokata tekemääsi 1 level hahmoa niin paljon kuin haluat eli ennen ensimmäistä leveluppia! Hahmon taso nousee, kun se on osallistunut kolmeen eri pelisessioon.

Suosittelen, että pelaajana

  • Pidät tarkkaa, ajantasaista kirjaa omista hahmoista ja niiden pelaamista seikkailuista.
  • Otat kronikat ja hahmolapun mukaan society-peliin. Jos hahmolappua ei ole mukana, voi pelata valmishahmolla.
  • Tiedät hahmosi erikoisosaamiset, välineet ja taiat sekä niiden toimintatavat. Pelin aikana voi tarkistaa joitakin yksittäisiä asioita, mutta esim. tulostettu loitsulista on kätevä olla mukana.
  • Seuraat tarkasti hahmosi inventaariota eli mitä välineitä hän on ostanut mukaansa

Lähteitä pelaamiseen

Suomalaisiin society-peleihin ilmoittautuminen ja keskustelua tapahtuu foorumin kautta. Roolipeleistä ja societysta keskustellaan myös Discordissa, mitä kautta toteutuu myös nettipelien keskustelu. Societyn nettipelejä pelataan Roll20-ohjelman kautta.

Hahmon rakentamisesta, säännöistä, välineistä, maailmasta ja mekaniikasta löytyy tietoa englanniksi Archives of Nethys -sivustolta. Lisäksi on olemassa PathfinderWiki ja StarfinderWiki, joihin pelaajat ovat luoneet materiaalia pelien maailmoista.

Paizon sivuilla on lisää tietoa peleistä ja organisoidusta society-peleistä, minkä lisäksi siellä ilmoitetaan uusista julkaisuista ja foorumilla käydään keskustelua peleistä. Paizolla on tarjolla ilmaisia resursseja society-peleihin ja pelikokeiluihin sekä myynnissä mm. skenaarioita, sääntökirjoja ja lisäosia.

Saat ladattua hahmolomakkeen (engl. character sheet) Paizon sivuilta ilmaiseksi. Linkit sivuille, joista lataus onnistuu: Pathfinder 1e, Pathdinder 2e ja Starfinder

Kun innostut pelaamisesta ja haluat pelata societya useamminkin, osta pelin sääntökirja (engl. core rulebook) joko lähimmästä roolipelikaupastasi tai Paizon sivuilta. Pathfinder ja Starfinder materiaalia on ostettavissa Paizolta myös PDF:nä, mikä on huomattavasti halvempi vaihtoehto fyysiseen kirjaan nähden. Starfinder sääntökirjan voi ostaa täältä ja Pathfinder 2e:n sääntökirjan täältä

Viralliset ohjeet society-peliin ovat, että pelaajan pitäisi omistaa se kirja, mistä on ottanut ominaisuuksia hahmolleen. Tätä sovelletaan joustavasti käytännössä.



Ole yhteydessä Suomen society-yhteisöön, jos pelaamisen aloittaminen kiinnostaa!




Follow my blog with Bloglovin